Malčiranje znači stavljanje nekog organskog materijala oko biljaka. To može biti svježe pokošena trava, sijeno, ukrasna kora, piljevina ili bilo koji raspoloživi organski materijal. Ako tražimo dobar razlog zašto ne malčirati biljku, nećemo ga naći. ‘Ne sviđa mi se’ nije razlog. Biljci se sviđa!
Koristi od malčiranja biljaka su sljedeće:
– Korov će nestati ili će ga biti puno manje.
– Potreba za zalijevanjem se smanjuje i do deset puta.
– Ispod malča naselit će se kišne gliste, bakterije, gljive i to mnogo vrsta. Kišne gliste prozračuju tlo, a ono što prođe kroz njihov probavni trakt višestruko je vrijednije od npr. stajskog gnojiva. Interakcija bakterija i gljiva je upravo jedini način proizvodnje hranjivih tvari koje biljka treba. To je ono što se događa u prirodi.
– Fermentiranjem organskog materijala – malča, nastat će humus. Znači poboljšat ćemo strukturu tla.
– Biljka neće obolijevati jer će imati sve elemente koji joj trebaju za borbu protiv bolesti. Puno će lakše podnositi štetnike.
– Mi ćemo manje raditi, trošiti puno manje vode i nećemo špricati otrovima.
– Biti će više ptica u vrtu.
– Biljke više ne treba gnojiti.