Imati ukrasni vrt i u isto vrijeme svoje biološki uzgojeno voće i povrće nije kontradikcija.
Potreban je samo dobar dizajn i vrt će biti pun plodova i izuzetno dekorativan.
Govoreći o dizajnu mislimo na odabir i razmještaj biljnih vrsti te o tehnikama koje treba primjenjivati. Polazimo od toga da bila ona jestiva ili ne, svaka je biljka lijepa. Naravno da dizajnom nećemo isključiti i sadnju bilo koje ukrasne biljke. Čim je veća bioraznolikost, vrt će biti zdraviji i zanimljiviji.

Čak i najmanja okućnica pruža nam u tom smislu velike mogućnosti. Već i okućnica od 100 m2 može u velikoj mjeri prehraniti obitelj. Da bi optimalno iskoristili prostor, stvarali dobre uvjete i mikroklimu, pri planiranju sadnje moramo razmišljati u ”nivoima”. Postoji šest nivoa koje možemo iskoristiti:
– Pokrivači tla (šumske i ostale jagode)
– Niske biljke (salate, timijan,…)
– Niski grmovi (paprika, lavanda, artičoka,…)
– Visoki grmovi (paradajz, ribiz, oleander)
– Stabla (niska i visoka kao npr. nar, trešnja itd.)
– Penjačice (uz stabla ili ograde)
Uz bilo koji zid ili ogradu može se koristiti i VERTIKALNI VRT, što je izuzetno dekorativno.
Uzgoj voća i povrća intenzivno troši hranjive sastojke iz tla. Da bi izbjegli okopavanje, plijevljenje, često zalijevanje i prihranu, biljke je najbolje malčirati, tj. prekriti okolno tlo organskim materijalima. Čim više malča, tim bolje. Osnovni je princip tlo permanentno obogaćivati, povećavati, vraćati što je bilo potrošeno. Rezultati neće izostati.
Zanima li vas ova tema, pročitajte naše povezane članke: PERMAKULTURA, JESTIVI VRT